Kuchnia

Przekąski

Minipizze z kaparami

Składniki

około 500 g ciasta chlebowego
około 80 ml (1/3 szklanki) pomidorowego pesto
około 15 grubo posiekanych anchovies
około 15 kaparów
200 startego sera mozzarella

Etapy przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C, rozpal grill do średniej temperatury.
2

Zagnieć ciasto, podziel je na części tak, aby uformować z niego kulki wielkości piłek do golfa. Kulki ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia.
3

Pozostaw kulki ciasta do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie każdą z nich spłaszcz dłonią, nadając im kształt niewielkich placków – i z powrotem ułóż na blasze. Na każdym z nich rozsmaruj nieco pomidorowego pesto i piecz przez około 10 minut, aż ciasto będzie gotowe.
4

Podziel anchovies, kapary i ser pomiędzy upieczone mini-pizze, a następnie ułóż je ostrożnie na grillu. Opiekaj na średnio rozgrzanych węglach od 5 do 10 minut.
5

Rada:
Ciasto chlebowe: wymieszaj 500 ml mąki, szczyptę soli, szczyptę cukru i 7 ml drożdży błyskawicznych. Dodaj około 125 ml letniej wody i wymieszaj, aby powstało miękkie ciasto. Zagniataj ciasto na oprószonym mąką blacie około 5 minut. Natłuść oliwą miskę, włóż do niej ciasto, nakryj ściereczką i pozostaw aby wyrosło – na około 40 minut. Później zagnieć je szybko raz jeszcze i z połowy uformuj kulki (druga połowę zostaw – wykorzystasz ją np. w przepisie na mini-hamburgery).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation