Kuchnia

Przekąski

kurczak z nutą banana czyli monkey fingers
Składniki:

5-6 piersi z kurczaka
1 banan
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
olej do smażenia (min. 1 litr)

Piersi oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Kroimy na cienkie (grubości palca) paseczki i przekładamy do miski.

Banana miksujemy z mlekiem, jajkami i przyprawami. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję i dobrze oblepiać mięso. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy więcej mąki.

Gotowe ciasto wlewamy do mięsa, mieszamy, zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (lepiej na całą noc). Ciasto na wierzchu może zmienić kolor na szary ale bez obaw - wystarczy wymieszać zawartość miski.

W garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej (około 170 stopni). Na rozgrzany tłuszcz wkładamy kawałki mięsa i smażymy, aż wierzch nabierze brązowego koloru.

Podajemy z ulubionymi dipami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation