Kuchnia

Przekąski

chrupiący kurczak w panko i majonezie

Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 szklanki majonezu (najlepszy będzie Winiary)
- 1 płaska łyżeczka czosnku suszonego
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- panierka panko

Na spicy mayo:
- 1/2 szklanki majonezu
- około 1/2-1 łyżeczki harrisy
- sok z cytryny

Kurczaka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki (takie na dwa kęsy).

Majonez mieszamy z przyprawami, wrzucamy do niego kurczaka, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na godzinę do lodówki.

W międzyczasie przygotowujemy spicy mayo mieszając ze sobą wszystkie składniki (harrisę oraz sok z cytryny dodajemy do smaku, wedle własnych preferencji ostrości).

Schłodzone kawałki kurczaka obtaczamy w panko i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni (aż panierka zacznie się rumienić).

Kurczaka podajemy z sosem spicy mayo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation