Kuchnia

Przekąski

Konfitura z cebuli zapiekana z ciastem francuskim.

Składniki (12 sztuk):

Konfitura z cebuli :

4 duże czerwone cebule
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
Opcjonalnie 1/4 szklanki czerwonego wina
Łyżka masła
1 opakowanie ciasta francuskiego
· Foremki na muffiny


Sos serowy :

100 g sera lazur blue
Garść startego na małych oczkach sera Gouda
3 łyżki śmietanki kremówki
Roztrzepane jajko

Sól / pieprz /gałka muszkatołowa


Sposób przygotowania:

Konfitura z cebuli:

W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy szczyptę soli i na wolnym ogniu szklimy aż będzie przezroczysta.
Po ok 20 minutach dolewamy ocet balsamiczny, cukier ( i opcjonalnie wino ), jeśli nie mamy wina dodajemy 3 łyżki wody.
Wszystko mieszamy i odparowujemy sos aby zgęstniał. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos:

W drugim rondlu podgrzewami śmietankę, wsypujemy pokrojony w kosteczkę ser lazur i startą goudę. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Mieszamy, gotujemy chwile aż sos zgęstnieje.



"Bułeczki":

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210°C ( termoobieg ).

Do foremek na muffiny wykładamy po 1 łyżce konfitury cebulowej.

Wycinamy kółka z ciasta francuskiego tak aby przykryły nam konfiturę. Powtarzamy warstwę dwukrotnie.

Wstawiamy wypełnioną formę do piekarnika i pieczemy ok 15-20 minut, tak aby wierzch był zrumieniony a ciasto nam urosło.

"Bułeczki" wykładamy łyżką na talerz odwracając je cebulą do góry, polewamy sosem serowym i dekorujemy rukolą. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation