Kuchnia

Przekąski

Ozorki w galarecie


ozór wieprzowy, wołowy lub cielęcy ok 1 kg
włoszczyzna 20 dag
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
żelatyna
odrobina cukru
sok wyciśnięty z ok 1/4 cytryny
kapary lub oliwki (opcjonalnie)


Sposób przyrządzenia:
Ozory należy dokładnie umyć, namoczyć na około 2 godziny w
zimnej wodzie, sparzyć wrzątkiem a następnie ugotować wraz z włoszczyzną w lekko osolonej
wodzie (ok 1,5L )z dodatkiem pieprzu liścia i ziela. Ozorki po ugotowaniu należy
ostudzić i zdjąć z nich skórkę. Po wykonaniu tej czynności należy je
ułożyć na półmisku ( można pokroić w paski lub w plastry), udekorować oliwkami lub kaparami ewentualnie marchewką z wywaru i zieleniną.
Wywar z gotowania doprawić do smaku przyprawami, cukrem i sokiem z cytryny, zagotować i do lekko przestudzonego dodać żelatynę (w proporcji zgodnej z przepisem na opakowaniu). Zalać ozory, po ostygnięciu odstawić w chłodne miejsce (lodówka) do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation