Kuchnia

Przekąski

Sałatka śledziowa z porem, jajkiem i czerwoną fasolą
Składniki:

ok. 300 g filetów śledziowych matias
1 puszka czerwonej fasoli
1 pora średniej wielkości (biała część)
3 jajka ugotowane na twardo
4-5 ogórków konserwowych
pieprz, sól do smaku
2 łyżki majonezu
1-2 łyżki jogurtu naturalnego

Śledzie moczę w zimnej wodzie przez ok. 60 minut. Jeżeli są bardzo słone czas moczenia należy wydłużyć i kilka razy zmienić wodę. Kiedy smak śledzi będzie Nam już odpowiadał, osuszam je i kroję w kostkę albo cienkie paski. Czerwoną fasolę wyjmuję z zalewy, przelewam na sitku przegotowaną wodą, dokładnie osączam. Pora oczyszczam i kroję w półtalarki, ogórki oraz jajka w kostkę.
Wszystkie składniki przekładam do miski, dodają pieprz oraz sól do smaku, a także majonez i jogurt naturalny. Całość dokładnie ze sobą mieszam, wstawiam do lodówki na 30 minut i sałatka gotowana do podania :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation