Kuchnia

Kulinaria

Zupa krem z kalafiora z curry
Składniki (na 2-3 porcje):

1 średniej wielkości kalafior lub paczka mrożonego
750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
pół łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki przyprawy curry
ząbek czosnku
szczypta chili
opcjonalnie 50 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

Kalafiora dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie około 10 minut. Odcedzamy go i zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy i posiekany czosnek, doprowadzamy do wrzenia i chwilę razem gotujemy (około 3 minuty). Następnie zupę miksujemy, w razie potrzeby doprawiamy ponownie i ewentualnie dodajemy śmietankę. Mieszamy i podajemy gorącą np. z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation