Kuchnia

Dietka

Szakszuka (South Beach)

na 2-3 porcje:

- 1 łyżka oleju
- 1 średnia cebula
- 4 małe pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (u mnie z bazylią)
- 2 łyżeczki ketchupu bez cukru
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- ½ łyżeczki mielonego cuminu
- sól i pieprz
- 3 jajka

Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim posiekaną cebulę i smażyć do zeszklenia.
W tym czasie naciąć skórkę pomidorów, zalać wrzątkiem, po ok. minucie wylać gorącą wodę, zalać zimną i zdjąć skórkę.
Pomidorki przekroić na ćwiartki, wyciąć łyko i miąższ razem z gniazdami nasiennymi wrzucić do cebuli.
Gotować na dużym ogniu, aż pomidory się rozpadną, można je lekko rozgnieść, żeby było szybciej.
Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i resztę przypraw. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Gdy sos będzie jednolity i gęsty, zrobić w nim 3 wgłębienia i wbić w nie jajka.
Smażyć na średnim ogniu, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
Można same jajka posypać też pieprzem i solą (u mnie różowa sól himalajska).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation