Kuchnia

Dietka

Duszona ryba z warzywami i ryżem cytrynowym | Zdrowe przepisy Pauliny Styś
Składniki na dwie porcje:

Duszona ryba z warzywami:
Filet z mintaja - dwa po ok. 100 g
Marchew - średnia sztuka
Seler - kawałek
Pietruszka - średnia sztuka
Por - kawałek
Brukuł - ok. 150 g
Bulion warzywny
Natka pietruszki
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn


Ryż cytrynowy:
Ryż naturalny - 100 - 150 g
Bulion warzywny - do ugotowania ryżu
Sok z 1/4 cytryny
Skórka starta z połowy cytryny
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
Natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Rybę kroimy na mniejsze kawałki - doprawiamy solą i pieprzem.
Na dni garnka wlewamy bulion warzywny - wrzucamy do niego rozdrobnione warzywa - dusimy aż warzywa zaczną mięknąć.
Wówczas dodajemy kawałki ryby i dusimy przez ok. 10 minut (w razie potrzeby dolewamy jeszcze bulionu) - doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną rozmarynu.
Jednocześnie przygotowujemy ryż - zagotowujemy bulion (ilość, która praktycznie całkowicie wsiąknie podczas gotowania) i wsypujemy do niego ryż (bez woreczka!).
Gotujemy do miękkości - następnie dodajemy sok i startą skórkę z cytryny oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą kurkumy (dla nadania żółtej barwy).
Nakładamy ryż oraz warzywa z rybą na talerz - oprószamy posiekaną natką pietruszki.


Wartość odżywcza porcji duszonej ryby z warzywami i ryżem cytrynowym:
Energia: 338 kcal
Białko: 26 g
Tłuszcz: 3,3 g
Węglowodany: 62 g
Błonnik pokarmowy: 10 g
Cholesterol: 71 mg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation