Kuchnia

Dietka

Kalafiorowe kotleciki

składniki na 3 porcje (ok. 10 kotlecików):

Kalafior - średnia sztuka (ok. 800 g)
Jajo - sztuka
Mąka kukurydziana - 2 łyżki
Kasza manna - 2 - 4 łyżki
Koperek posiekany
Przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Ostudzonego kalafiora miksujemy za pomocą blenedera - dodajemy pozostałe składniki.
Formujemy małe kotleciki, które smażymy z obu stron na patelni z nieprzywierającą powłoką (delikatnie natłuszczoną olejem rzepakowym). Masa jest dosyć rzadka więc trzeba zachować ostrożność przy przewracaniu kotlecików na drugą stronę.

Wartość odżywcza porcji kalafiorowych kotlecików (3 - 4 sztuki):
Energia: 146 kcal
Białko: 9,8 g
Tłuszcz: 4,7 g
Węglowodany: 23 g
Błonnik pokarmowy: 7 g
Cholesterol: 72 mg

Kalafiorowe kotleciki są dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation