Kuchnia

diet recipies

Przepis na budyń z fasoli, sprawdzone i proste przepiSkładniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej białej fasoli
- 1 szklanka mleka roślinnego + 2 łyżki
- nasiona z laski wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu z agawy lub innego słodu w płynie
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- starta skórka z połowy cytryny
- płatki migdałów do posypania

Wykonanie:

Mleko przelej do rondla, dodaj ziarenka z wanilii i laskę. Podgrzewaj do zagotowania. Usuń wanilię, a mleko wraz z fasolą umieść w kielichu blendera. Zmiksuj. Następnie z powrotem przelej tę masę do rondelka. Dodaj słód i sok z cytryny. W kubeczku rozmieszaj skrobię ziemniaczaną w 2 łyżkach mleka roślinnego. Dodaj do rondelka. Całość podgrzewaj i ciągle mieszaj. Kiedy budyń zgęstnieje, przelej go do kubeczka. Posyp płatkami migdałowymi i skórką z cytryny. Gotowe!
Fasola deserowa nr 2 ‒ budyń czekoladowy z czerwonej fasoli

Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
- 1 szklanka mleka roślinnego + 2 łyżki
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- 1 łyżka soku z agawy/daktyli lub innego słodu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- pokruszone migdały lub orzechy do posypania

Wykonanie:

Mleko i fasolę umieść w kielichu blendera. Zmiksuj i przelej do rondelka. Dodaj pokruszoną czekoladę i słód. Podgrzewaj na małym palniku, ciągle mieszając. Kiedy czekolada się rozpuści, dodaj skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach mleka roślinnego. Mieszaj, a kiedy masa zgęstnieje, przelej ją do kubeczków. Przed podaniem posyp orzechami. Smacznego!
sy kulinarne na hellozdrowie.pl - HelloZdrowie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation