Kuchnia

diet recipies

TARTA WANILIOWO-CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI! | Marcin Gąsiński | Trener personalny | Warszawa McFit

TARTA WANILIOWO-CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI!

14/04/2016

Coraz bliżej do sezonowych owoców więc podrzucam Wam pomysł na fajną tartę, u mnie z truskawkami. Niby nic specjalnego, gdyby nie fakt, że w jednym kawałku tarty jest tylko 5g węglowodanów! ;)
Co tu dużo pisać.. bardzo smaczny deser bez zbędnych składników, idealny dla osób ograniczających w diecie węglowodany ;)





Składniki na spód:
- 40g mąki kokosowej
- 40g wiórków kokosowych
- 20g lnu mielonego odtłuszczonego
- 3 białka jaj
- 10g gorzkiego kakao
- stevia lub inny zamiennik cukru do dosłodzenia

Składniki na nadzienie:
- 400g serka twarogowego Emilki 0%
- 200g mleka kokosowego - stała część
- 40g odżywki białkowej o smaku waniliowym - u mnie Trec Whey 100
- 3 żółtka jaj
- 20g oleju kokosowego
- stevia lub inny zamiennik cukru do dosłodzenia
- 100g truskawek do dekoracji

Wiórki kokosowe dokładnie mielimy do uzyskania jednolitej masy - ja użyłem tutaj młynka do kawy. Zmielone wiórki łączymy z pozostałymi składnikami na spód i dokładnie mieszamy oraz ugniatamy. Masa musi być ścisła, ale plastyczna więc możemy użyć trochę wody do uzyskania odpowiedniej struktury. Wrzucamy całość do zamrażalnika na 15 minut.
Schłodzone ciasto kładziemy pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i wałkujemy je do uzyskania okrągłej formy, pasującej do formy. Pamiętaj aby zrobić brzegi na wysokość 2-3cm bo bez nich nie będziesz w stanie wlać nadzienie do środka ;) Rozwałkowane ciasto przekładamy na formę spryskaną wcześniej sprayem do smażenia lub posmarowaną olejem kokosowym. Staramy się aby ciasto równomiernie przylegało i uzupełniamy braki jeśli gdzieś brakuje, a gdzieś jest za dużo ;)
Cały spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 8-10 minut. Wyjmujemy do ostygnięcia.
Aby przygotować nadzienie, rozpuszczamy olej kokosowy - możemy to zrobić wkładając go na chwilę do mikrofali lub na ogniu. Łączymy go z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie blendujemy. Dosładzamy według gustu. Tak przygotowaną masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wstawiamy do lodówki. Kilka godzin w lodówce, do tego pokrojone truskawki i gotowe! ;)

Cała tarta to 8 kawałków. Wartości odżywcze w 1 kawałku:
Białko: 15.8g
Tłuszcz: 12.3g
Węglowodany: 4.8g
190 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation