Kuchnia

diet recipies

1 połówka:
K129, B12, W9, T3

Faszerowany bakłażan z indykiem i pieczarkami
1 porcja (1 połówka bakłażana) dostarcza

1 spory bakłażan (ok 400 g)
3 duże pieczarki (ok 120 g)
1 mała cebula
120 g mielonego mięsa z indyka
garść liści świeżej bazylii
1 łyżeczka bazyliowego pesto
1 łyżka utartego sera grana padano (10 g)
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli prowansalskiej




Bakłażan przekrawamy wzdłuż na 2 równe połówki, odcinamy końce i za pomocą łyżki drążymy środek, który następnie kroimy w drobną kostkę i wkładamy do miski/talerza.
Wydrążone połówki nacieramy solą i odstawiamy.

Cebulę i 2 pieczarki siekamy dość drobno i wraz ze środkiem bakłażana dusimy pod przykryciem na patelni aż całość zmniejszy objętość, ściągamy pokrywkę i odparowujemy na małym ogniu.
Na patelnię dodajemy mielone mięso, posiekane listki bazylii, pesto oraz przyprawy i podsmażamy kilka minut co jakiś czas mieszając.

Po kilkunastu minutach natarte solą połówki bakłażana powinny się lekko "spocić", odlewamy pozostałą w nich wodę i nakładamy do środka przygotowany farsz, a na wierzch układamy plastry pieczarek
i posypujemy niewielką ilość sera grana padano (można też użyć np mozzarelli).

Tak przygotowane bakłażany układamy na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy 40 minut.
W połówkach może się zebrać po pieczeniu odrobina wody, którą po prostu odlewamy przechylając je delikatnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation