Kuchnia

obiad

ZUPA Z BAKŁAŻANA I PAPRYKI

Składniki:
- 1 bakłażan ze skórką
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona/żółta papryka
- 2-4 ząbki czosnku
- 600-800 ml gotowego, pikantnego soku wielo-warzywnego bez cukru (np. Fortuna WW+, Tymbark Vega albo Fit)
- szczypta szafranu
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:
1. Bakłażana pokroić w drobną kostkę (1×1 cm). Obrumienić na 3-4 łyżkach oliwy. Odstawić.
2. Paprykę pokroić w kostkę (1×1 cm), a cebulę drobno posiekać.
3. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać pokrojoną paprykę, cebulę i przeciśnięty czosnek.
4. Smażyć 5 minut na średnim ogniu.
5. Wlać sok warzywny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut.
6. Dodać usmażonego bakłażana, szafran i kontynuować gotowanie przez 10 minut.
7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
8. Jeśli zupa jest zbyt gęsta rozcieńczyć ją przegotowaną, gorącą wodą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation