Kuchnia

obiad

ORYGINALNE WŁOSKIE CIASTO NA PIZZĘ I SOS

Składniki (4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm):
CIASTO:
- 600 g mąki włoskiej typ 00
- 365 ml ciepłej wody
- 24 g drożdży
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- do podsypywania: mąka włoska typ 00

SOS:
- puszka pomidorów 400 g
- 1 łyżka oliwy
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki soli

* zobacz jakie rodzaje pizzy możesz przyrządzić, wybierając odpowiednie dodatki do bazowego ciasta i sosu.

PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych ilości składników ciasta odjąć 1/3 szklanki wody i łyżkę mąki, dodać cukier, wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać.
2. Odstawić na 10 do 15 minut, aż rozczyn urośnie
3. W dużej misce umieścić mąkę, rozczyn, wodę, oliwę i sól.
4. Wymieszać składniki, a następnie dobrze i długo wyrabiać ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie. Potrzeba na to ok 15 minut
5. Wyrobione ciasto umieścić w misce, przykryć wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
6. W międzyczasie zrobić sos: przecisnąć przez praskę ząbek czosnku i przesmażyć go na oliwie dosłownie kilka chwil, a następnie dodać resztę składników sosu. Sos gotować na wolnym ogniu przez minimum 40 min. Żeby mocno się zredukował i zgęstniał. Na koniec zmiksować sos blenderem
7. Jeśli pizze pieczemy na blachach do pizzy, a nie na kamieniu, to przesmarować blachy delikatnie oliwą
8. Wyrośnięte ciasto ugnieść kilka razy i podzielić na 4 równe części
9. Każdą część rozciągnąć na kształt koła średnicy 30 cm. (ja spłaszczam kulę ciasta, a następnie chwytam bok i obracam w powietrzu, pozwalając by reszta ciasta naciągnęła się pod swoim ciężarem. Obracam w ten sposób, aż uzyskam spód odpowiedniej wielkości). Nie należy używać wałka, a jedynie naciągać ciasto rękami
10. Następnie umieścić spody na blachach i ukształtować niewielki rant
11. Sos podzielić na 4 równe części, na 4 pizze i posmarować nim powierzchnię ciasta, ale z wyjątkiem rantu
12. Na pizzach ułożyć ulubione dodatki, pamiętając by zachować umiar w ilości
13. Pizze piec w 250-260°c (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze) przez ok. 10 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation