Kuchnia

obiad

RYŻ CURRY Z KURCZAKIEM I ZIELONYMI WARZYWAMI | Buszująca w kuchni

Składniki:
- filet z kurczaka: 300 gram
- cebula: 1/2 sztuki
- czosnek: 2 ząbki
- imbir: 2 centymetry korzenia
- ryż basmati: 150 gram
- woda: 500-700 mililitrów
- brokuły: 1/2 główki
- groszek zielony, garść
- sól, pieprz, curry
- oliwa do smażenia
- natka pietruszki: 1 mały pęczek

PRZYGOTOWANIE:
1. Kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić i wstawić do lodówki na 15-30 minut. Przesmażyć na oliwie i przełożyć na talerz.
2. Na tej samej nieumytej patelni zarumienić drobno pokrojoną cebulkę, starty czosnek i imbir oraz 1 łyżeczkę curry. Wsypać ryż i zalać wodą (500 ml). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. W razie potrzeby dolać wody. Przyprawić solą i pieprzem
3. Następnie wrzucić brokuły i groszek. Gotować aż ryż i warzywa będą miękkie, a woda się zredukuje.
4. Dodać kurczaka i drobno posiekaną natkę, wymieszać. Chwilę podgrzewać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation