Kuchnia

obiad

ZAPIEKANKA GYROS

Składniki:
- 1 przyprawa kebab/gyros
- 2 woreczki ryżu
- 2 filety z piersi kurczaka - około 50-60 dag
- 1 słodka papryka czerwona
- 5 sztuk ogórków korniszonów
- majonez
- ketchup
- żółty ser - 30 dag
- mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 cebula
- łyżka oleju do podsmażenia mięsa

PRZYGOTOWANIE:
1. Ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko. Wysypać na miskę, by chwilę przestygł.
2. Dodać do niego odsączoną kukurydzę i łyżkę przyprawy, dokładnie pomieszać. Ułożyć ciasno na spodzie naczynia.
3. Mięso i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu razem z resztą przyprawy ( dać początkowo pół i dołożyć w miarę potrzeby).
4. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Korniszony posiekać w talarki, odsączyć, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
5. Ryż posmarować warstwą ketchupu, posypać połową sera.
6. Na to położyć paprykę i ogórki, następnie mięso z cebulą i warstwę majonezu. Posypać resztą sera.
Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180C do rozpuszczenia sera - około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation