Kuchnia

obiad

KURCZAK CAPRESE

Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 kulki mozarelli
- 2 gałązki pomidorów koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 niewielkie cebule (mogą być czerwone)
- 1/3 niewielkiej cukinii
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego

PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Posypać suszoną bazylią. Odstawić na 10 minut.
2. W naczyniu żaroodpornym ułożyć gałązki pomidorów, ćwiartki cebuli, cukinii i lekko zgniecionego czosnku. Warzywa skropić oliwą i octem balsamicznym, oprószyć solą i pieprzem, lekko przemieszać.
3. Mięso obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Zdjąć z patelni i umieścić w naczyniu razem z warzywami.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp. 190C. Naczynie wyjąć z piekarnika.
5. Na mięsie ułożyć po dwa plastry mozarelli i ponownie zapiec w piekarniku, tylko do rozpuszczenia sera.
6. Przed podaniem mięso posypać posiekaną bazylią.

** Podawać z ryżem lub z chrupiącą bagietką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation