Kuchnia

obiad

MAKARON Z KURCZAKIEM, BROKUŁEM I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI W SOSIE ŚMIETANOWYM

Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 350g-400g makaronu
- 200g różyczek brokuła bez łodyg
- 300ml śmietanki 30% (w wersji dietetycznej użyj słodkiej śmietanki mniej procentowej 12%, 18%)
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 garści posiekanej natki pietruszki (z jednego pęczka)
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka masła


PRZYGOTOWANIE:
1. Piersi umyj, oczyść, osusz. Pokrój na kawałki. Posól i popieprz.
2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło. Wrzuć mięso z kurczaka. Usmaż. Wyłóż na talerz.
3. W dużym rondlu zagotuj wodę na makaron, posól. Gdy zacznie wrzeć wrzuć brokuły. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 4 minuty.
4. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij brokuł na sito. Wodę zostaw, dolej świeżej, zagotuj, wrzuć makaron. Gotuj al dente wg przepisu na opakowaniu.
5. Na patelnię, na której smażył się kurczak wlej śmietanę, dodaj gałkę i 1 garść natki pietruszki. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj z 3 minuty.
6. Dodaj kurczaka, różyczki brokułu i gotuj z jeszcze 2-3 minuty (sos ma się zredukować). Dopraw solą, pieprzem. Dodaj pomidorki pokrojone w ćwiartki, drugą garść pietruszki oraz odcedzony makaron. Wymieszaj. Wyłóż na talerze. Posyp świeżo mielonym pieprzem. Od razu podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation