Kuchnia

obiad

ZUPA - ROZGRZEWAJĄCA, SYCĄCA, ZIMOWA

Składniki:
- 150 g zielonej soczewicy,
- 250 g mięsa z piersi indyka (kurczaka),
- 2 średnie marchewki,
- 3 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- opakowanie krojonych pomidorów (ok. 400 g),
- parę łyżek jogurtu naturalnego lub (lepiej) serka mascarpone,
- imbir (utarty lub suszony),
- cynamon,
- oliwa z oliwek (lub olej),
- wrzątek.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pokrój w kawałki mięso, w drobniutką kostkę cebulę i marchewkę oraz ziemniaki.
2. Na dno dość dużego garnka wlej oliwę i po rozgrzaniu wsyp cebulę i rozgnieciony czosnek.
3. Po chwili dodaj kawałki mięsa. Smaż aż mięso nie będzie surowe.
4. Dodaj pokrojone ziemniaki, po chwili marchewkę. Po paru minutach dodaj soczewicę. Mieszamy praktycznie cały czas.
5. Dodaj imbir i cynamon.
6. Zalej wszystko wrzątkiem tak, aby zakryć i gotuj na małym ogniu do 30 min (sprawdź czy ziemniaki są ugotowane).
7. W tym czasie w misce zmieszaj krojone pomidory z jogurtem (lub serkiem mascarpone).
8. Zahartuj wrzątkiem i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze parę minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation