Kuchnia
obiad
KEFTEDES, czyli PULPECIKI PO GRECKU
Składniki:
- mielone mięso wieprzowo-wołowe: 500 g
- cebula pokrojona na ćwiartki: 1 szt.
- szalotka pokrojona na mniejsze kawałki: 2 szt.
- natka pietruszki: 1 pęczek
- pomidory pelati, pokrojone (z puszki) : 200 g
- malutki słoik koncentratu pomidorowego : 1 szt.
- cynamon w proszku: 0,5 łyżeczki
- chleb: 4 kromki
- ser sałatkowy typu greckiego: 60 g
- oliwki greckie czarne: 80 g
- stołowe brandy: 3 łyżki
- jajko, osobno żółtko i białko: 1 szt.
- mleko: 0,25 szklanki
oliwa z oliwek: 3 łyżki
- woda: 0,5 szklanki
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
PRZYGOTOWANIE:
SOS
1. Cebulę kroimy na ćwiartki, szalotkę na mniejsze części, siekamy natkę pietruszki
2. Pokrojoną cebulę i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem.
3. Rozgrzewamy w garnku oliwę (ok. 2 łyżki), wrzucamy 1/2 zawartości miksera, smażymy mniej więcej przez 2 minuty, dodajemy 200 g pomidorów pelati. Zmniejszamy ogień.
4. Dodajemy 15 g koncentratu pomidorowego i brandy (1 łyżka), mieszamy.
5. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól.
6. Mieszamy i podduszamy, uważając, aby nam się nie przypaliło
7. Cały czas mieszając, dodajemy pół szklanki wody, jeszcze gotujemy, aż sos zgęstnieje, odstawiamy.
PULPECIKI
1. Oliwki kroimy w talarki, ser sałatkowy typu greckiego kroimy w kostki.
2. Obieramy chleb ze skórki, miąższ chleba (z 4 pajd) wrzucamy do miski, rozdrabniamy,
3. Dodajemy mleko i drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej z miksera, oliwki pokrojone w talarki, ser sałatkowy typu greckiego pokrojony w kosteczkę i 4 łyżeczki (2 łyżki) brandy.
4. Dodajemy 500 g mięsa mielonego, 1/2 łyżeczki cynamonu, świeżo zmieloną sól, świeżo zmielony pieprz i żółtko.
5. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Smarujemy ręce oliwą i formujemy pulpeciki. Smażymy.
7. Usmażone pulpeciki wkładamy do sosu, podduszamy razem na małym ogniu jeszcze około 5 minut.
MA==