Kuchnia

bezglutenowa

Bigos cebulowy
Pod taką nazwą dostałam ten przepis i podaję dalej chociaż cebula absolutnie w nim nie dominuje. Wszystkich składników jest dokładnie taka sama ilość chociaż ja zmniejszyłam ogórki bo wydawało mi się, że będzie zbyt kwaśno i moim zdaniem dobrze wyszło aczkolwiek, każdy powinien ocenić sam, według własnego smaku. Całość jest bardzo smaczna, naprawdę wygląda jak bigos a smakuje bardzo dobrze chociaż bardziej przypomina mi bigos z cukinii niż ten tradycyjny, z kapusty.



Źródło: Koleżanka

Składniki:

1/2 kg cebuli
1/2 kg pieczarek
1/2 kg ogórków kiszonych (dałam tylko 2 duże)
1/2 kg kiełbasy zwyczajnej (lub innej cienkiej)
1/2 kg marchewki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Wszystkie warzywa zetrzeć na szatkownicy lub tarce o dużych oczkach. Kiełbasę pokroić w kostkę.

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, pieczarki, marchewkę i dusić wszystko razem. Na oddzielnej patelni podsmażyć kiełbasę, dodać do warzyw. Gdy wszystko jest już prawie miękkie dodać starte ogórki, wymieszać i dusić jeszcze chwilę. Dodać koncentrat, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation