Kuchnia

bezglutenowa

jadłonomia · roślinne przepisy: Baba ghanoush idealna

Składniki:
•1 kg jak najmniejszych bakłażanów, czyli około 5 małych sztuk
•2 ząbki czosnku
•2 łyżki tahiny
•sok z 1/2 cytryny
•oliwa do polania
•pietruszka do posypania
•sól i pieprz

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bakłażany umyć, ułożyć na palnikach kuchenki i opalać przez kwadrans, co jakiś czas obracając. Kiedy będą czarne, zwiotczałe i zwęglone zdjąć z ognia i włożyć do piekarnika na kolejny kwadrans.
2.Gorące bakłażany obrać ze skóry, włożyć do naczynia blendera i zmiksować razem z czosnkiem, tahiną, sokiem z cytryny oraz solą do smaku. Gotową babę schłodzić chwilę w lodówce, następnie podawać polaną dobrą oliwą, posypaną pietruszką, zaatarem lub sumakiem. Jeść z ulubionym pieczywem lub świeżymi warzywami. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation