Kuchnia

bezglutenowa

Przepis podam bez proporcji bo trudno jest ustalić ilość dodanej mąki :)

- 3 ugotowane ziemniaki

-około 1-1,5 szklanki mąki (mieszanka mąki ziemniaczanej mąki z cieciorki i ryżowej) lub gotowej mąki bezglutenowej

- 1 jajko lub jak w moim przypadku siemię lniane ( 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalewamy gorącą wodą (ok. 1/5 szklanki) i zostawiamy do napęcznienia (ok. 3-5 minut). Powstanie nam kleista masa. 1 czubata łyżka = 1 jajko)

- odrobina soli i cukru

Ugotowane ziemniaki rozdrobnimy, dodajemy drożdże, sól, cukier, mąki tyle ile potrzebuje ciasto do wyrobienia by nie przyklejało się do dłoni. Odstawiamy do wyrośnięcia około 30 min w ciepłym miejscu. Ciasto bezglutenowe nie będzie rosło tak jak na mące pszennej, jednak sprawdzanie sprężystości jest takie samo, należy lekko wcisnąć palec w ciasto, powinno delikatnie wrócić na miejsce, ciasto rozwałkujemy dodajemy farsz z kapusty i samodzielnie zbieranych grzybków, zawijamy w papier do pieczenia, odstawiamy na około 15 min w ciepłe miejsce (u nas kominek :) ) Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy około 40 min w temperaturze 190 stopni. Około 15 min przed zakończeniem pieczenia posmarowałam górę kulebiaka wodą z olejem by był błyszczący i skórka chrupiąca. Około 10 min przed zakończeniem pieczenia wyjęłam kulebiak z blaszki by się spokojnie dopiekł. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation