Kuchnia

bezglutenowa

zupa z soczewicy i cieciorki
Składniki: na 4 porcje

1 szklanka czerwonej soczewicy
1 puszka cieciorki
1 puszka pomidorów krojonych
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki startego sera cheddar
gałązki tymianku
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki


Przygotowanie:

Na oleju zeszklić cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać pomidory i smażyć jeszcze przez około 5 minut ciągle mieszając. Dodać bulion, soczewicę, oraz przyprawy.


Gotować wszystko ok 15 minut. Gdy soczewica zmięknie a płyn odparuje dodajemy wypłukaną cieciorkę. Gotujemy jeszcze 5 minut, przelewamy do miseczek
i na wierzch kładziemy starty cheddar oraz listki tymianu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation