Kuchnia

Kuchnie Orientu

Krewetki po japońsku z dipem majonezowo cytrusowym

kładniki (w typowo azjatyckie produkty możecie się zaopatrzyć w naszym sklepie):

200g krewetek obranych ze skorupki, z zostawionym ogonkiem
50 g mąki
1 jajko
sól, pieprz
japoński starty chleb (można go zastąpić polską bułką tartą)
olej arachidowy do głębokiego smażenia

dip:

majonez 100g – najbliższy w smaku do japońskiego jest Hellman’s w wersji oryginalnej (nie od babuni)
czosnek: 2 ząbki posiekanego drobno czosnku (nie używaj praski bo będzie za bardzo czosnkowe)
świeży imbir około 3cm starty na tarce
otarta skórka z całej cytryny
trochę soku z cytryny

W misce rozbij widelcem jajko i dodaj mąkę, wymieszaj na gładką masę. Oprósz krewetki solą i pieprzem po obu stronach. Obtaczaj krewetki najpierw w jajku z mąką a następnie w tartym chlebie (staraj się nie zamaczać samego ogonka).

Zmieszaj składniki dipu.

W garnku rozgrzej olej do temperatury 180-200oC (wrzucony kawałek chleba powinien zbrązowieć w 3 minuty). Smaż krewetki aż staną się brązowe i chrupiące.

Podawaj z dipem na sałacie lodowej lub posiekanej białej kapuście.

http://slodkokwasny.com/przepisy/krewetki-po-japonsku-z-dipem-majonezowo-cytrusowym/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation