Kuchnia

Kuchnie Orientu

Chińska sałatka z ogórka - SlodkoKwasny.com

składniki:

1 duży ogórek
2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki oleju arachidowego
1 łyżeczka pokruszonych papryczek chili

przygotowanie:

Umieść umytego ogórka na desce do krojenia i uderz kilkakrotnie tępą krawędzią ciężkiego noża aż ogórek popęka. Pokrój go następnie w mniejsze paski. Umieść w misce, posól ½ łyżeczki soli i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odsącz z powstałej wody.

Dodaj czosnek i ocet ryżowy i posól do smaku, zmieszaj dokładnie i odstaw na kilka minut żeby smaki się przeniknęły.

W woku podgrzej olej na dużym ogniu aż zacznie dymić. Posyp ogórka chili i skrop olejem z woka, musi skwierczeć. Przed podaniem dokładnie wymieszaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation