Chow mein z kurczakiem - chińska patelnia
http://goo.gl/Q4mzfz
Składniki
150 g makaronu chow mein lub innego o podobnym kształcie
Mięso:
2 nieduże, pojedyncze piersi z kurczaka
3 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1/5 łyżeczki suszonego imbiru
1/5 łyżeczki suszonego kardamonu
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżka oleju
Warzywa:
3 brązowe pieczarki (w oryginale grzyby Mun)
1/4 papryki zielonej
1/4 czerwonej papryki
2 garści kiełków soi
1/2 pęczka zielonej cebulki dymki
3 zabki czosnku
1 cm świeżego imbiru
1 papryczka chilli
Sos:
4 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka miodu
1/2 szklanki bulionu
Dodatkowo:
1/3 szklanki zimnej wody
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sezam
olej sezamowy
Przygotowanie
Piersi z kurczaka pokrój bardzo cienko w niezbyt duże plastry. Przełóż do miski wymieszaj z przyprawami, sosem sojowym i octem. Na sam koniec dodaj sodę, przemieszaj i odstaw. Przygotuj warzywa. Pieczarki pokrój w plastry, papryki w paski, cebulę dymkę pokrój na 5 cm kawałki. Czosnek i imbir drobno posiekaj, chilli przekrój wzdłuż i oczyść z nasion, papryczkę również drobno posiekaj. Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu, skracając czas gotowania o 1-2 minuty. W miseczce wymieszaj sos, do sosu ostrygowego wmieszaj miód i zalej bulionem. Gdy wykonasz te wszystkie czynności wróć do marynującego się kurczaka.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, ważne, by patelnia trzymana była na wysokim ogniu. Wrzuć kurczaka starając się porozdzielać kawałki. Podsmażaj co chwilę przewracając. Pamiętaj, że kawałki kurczaka są bardzo cienkie, nie potrzebują być na patelni dłużej niż 2 minuty. Zdejmij kurczaka, a na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć posiekany czosnek, imbir i chilli, podsmaż 1 minutę uważając, by ich nie przypalić. Następnie dodaj obie papryki i pieczarki, podsmaż 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Zalej sosem, na patelnię dodaj makaron, przemieszaj i pozwól mu wchłonąć sos (ok 3 minuty). Dodaj cebulę dymkę, kiełki i kurczaka, wszystko wymieszaj. W szklance połącz mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Wlej na patelnię i szybko zamieszaj, zdejmij z ognia. Makaron przełóż na talerze, polej odrobiną oleju sezamowego i posyp ziarnami sezamu.
Smacznego.