Kuchnia

Kuchnie Orientu

Pierś kaczki smażona z grzybami | OstryKęs

SKŁADNIKI

(porcja na 4 osoby)

2 piersi kaczki
2 średnie cebule
kilka grzybów mun (ja dodatkowo dodałam shitake)
1 papryczka chilli z pestkami (ilość papryczki chilli zależy od tego czy lubimy ostre dania)
szczypior
150-200 gram ryżu
olej do smażenia
sos sojowy
olej sezamowy
ocet ryżowy
cukier
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej (albo ziemniaczana) rozrobiona w gorącej wodzie

Sałatka:

średni ogórek zielony
małe jabłko
2 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki cukru

WYKONANIE

W woku rozgrzewamy mocno olej do smażenia. Piersi kaczki smażymy skórą do dołu. Gdy skóra będzie rumiana, przekręcamy piersi na drugą stronę i smażymy aż kaczka będzie rumiana z obu stron. Zdejmujemy mięso z woka i pozwalamy mu odpocząć pod folią aluminiową. Odlewamy nadmiar tłuszczu z woka. Wrzucamy cebulę pokrojoną w łódeczki, grzyby mun pocięte w cienkie paski, shitake (kapelusze poprzecinane na pół), chilli pokrojoną w plasterki. Smażymy, aż cebula trochę zmięknie. Na koniec smażenia dodajemy mąkę kukurydzianą rozrobioną w niewielkiej ilości gorącej wody, sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, cukier. Kaczkę kroimy w plasterki, a następnie na jeszcze mniejsze kawałki np. na pół (na jeden kęs). Dorzucamy pokrojoną kaczkę do składników w woku. Wszystko mieszamy aż utworzy się w miarę gęsty sos.

Podajemy z ryżem lub makaronem chow mein. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Dodatkiem może być sałatka z ogórka i jabłka. Brzmi banalnie, ale to daje ciekawy efekt smakowy.

Sałatka: ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Tak samo postępujemy z jabłkiem. Śmietanę bardzo dokładnie mieszamy z cukrem. Polewamy sosem ogórka i jabłko, a następnie dokładnie mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation