Kuchnia

Kuchnie Orientu

Skrzydełka kurczaka na ostro po chińsku

Skrzydełka kurczaka na ostro po chińsku

Składniki:

1 kg skrzydełek kurczaka
6 ząbków czosnku, zmiażdżonych
3 łyżki wody
1/4 szklanki sosu rybnego
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżka białego cukru
1/2 łyżeczki białego pieprzu
olej do głębokiego smażenia
skrobia kukurydziana (dużo!)
sos czosnkowy z chili - ilość wg uznania
dymka do przybrania (sam szczypior)


Skrzydełka kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 3 części. Lotki odrzucamy, a resztę przekładamy do miski.

W mniejszej misce łączymy wodę, sos rybny, cukier biały i brązowy oraz pieprz i czosnek. Powstałą marynatą zalewamy skrzydełka, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc.

Na ok. 25 minut przed smażeniem wyjmujemy skrzydełka z marynaty, zdejmujemy z nich czosnek (łyżeczką zeskrobujemy) i lekko osuszamy.

Do pozostałej marynaty dodajemy sos czosnkowy z chili w ilościach dla nas odpowiednich, mając na uwadze, że jest to przepis na ostre skrzydełka. Powstały sos wlewamy do garnka, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut.

W głębokim garnku rozgrzewamy oleju do smażenia, a w międzyczasie obtaczamy skrzydełka w skrobi kukurydzianej. Tak przygotowane kawałki kurczaka smażymy w gorącym oleju, aż będą brązowe i mięso zacznie bez problemu odchodzić od kości. Skrzydełka mieszamy z marynatą i podajemy posypane posiekaną dymką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation