Kuchnia

Kuchnie Orientu

Kurczak pięciu smaków :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

Kurczak pięciu smaków to jedno z tych dań kuchni orientalnej, które ma tysiące odmian i można robić je z najróżniejszymi warzywami. W wersji wykwintnej można dodać brokuły, groszek cukrowy i kapustę pak choi, jednak z tego, co obecnie mamy pod ręką, również wychodzi bardzo smaczne.

Ja kocham je za soczystego kurczaka, jędrne warzywa i fantastyczny aromat przyprawy 5 smaków, od której pachnie w całym domu. Lekko słodko, lekko pikantnie, orientalnie. A fakt, że kurczaka pięciu smaków robi się błyskawicznie, dosłownie w 15 minut, tylko dodaje mu uroku.

Składniki (porcja dla 4 osób)

0,5 kg kurczaka
1 czerwona papryka
1 żółta papryka (można zastąpić czerwoną)
1 średnia marchew
10 cm pora
2 dymki lub szczypiorek
4 cm korzenia imbiru
1 czerwona chili (lub 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili)
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 płaskie łyżeczki przyprawy 5 smaków
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
olej sezamowy (opcjonalnie)
sól

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można zagotować wodę w czajniku elektrycznym, żeby było szybciej.

Kurczaka pokroić w niezbyt regularną, około 2 cm kostkę. Oprószyć solą, łyżką mąki kukurydzianej i łyżeczką przyprawy 5 smaków. Wymieszać, żeby mąka i przyprawy pokryły wszystkie kawałki. Odstawić.

Czosnek drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Z papryczki chili usunąć pestki i pokroić na cienkie plasterki.

Marchew obrać i pokroić w zapałkę. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.

Pora pociąć na 0,5 cm plastry, dymkę na 1 cm kawałki.

W szklance utrzeć na pastę dwie łyżki mąki kukurydzianej z jedną łyżeczką przyprawy 5 smaków oraz sosem sojowym i rybnym. Dopełnić zimną wodą i dokładnie wymieszać.

Smażenie:

Na patelnię wlać olej roślinny i mocno rozgrzać, aż zacznie dymić i skwierczeć. Wrzucić kurczaka (uwaga, pryska) i obsmażyć 3-4 minuty na złoto. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym.

Na patelnie wrzucić czosnek, imbir i chili, smażyć 30 sekund, dodać marchew oraz paprykę i smażyć 3 minuty. Następnie dodać por i dymkę, smażyć 1 minutę lub aż por zmięknie.

Warzywa zalać sosem, szybko zamieszać i zmniejszyć ogień. Sos zgęstnieje, ale powinien być lekko płynny. Jeśli nie jest, dolać nieco wody. Dołożyć usmażonego kurczaka i gotować jeszcze 2 minuty. Na koniec skropić łyżeczką oleju sezamowego.

Podawać z ryżem.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation