Kuchnia

Kuchnie Orientu

Indonezyjski kurczak w orzeszkach ziemnych.

składniki na 4 porcje:

500g piersi kurczaka
3 tajskie zielone papryczki posiekane, bez pestek
2cm posiekanego imbiru
4 ząbki czosnku
6 liści limonki kaffir drobno pociętych
200g śnieżnego groszku
kilka łyżek oleju arachidowego
2 czerwone cebule
mąka pszenna
2 jaka ubite z łyżeczką wody
2 kubki orzeszków ziemnych pokruszonych chwile w blenderze
5 posiekanych pędów trawy cytrynowej
1/4 kubka bulionu z kurczaka
słodki sos chili

Potnij piersi kurczaka na cienkie plastry. Zmieszaj kurczaka z czosnkiem, chili, liśćmi limonki kaffir odstaw na 2 godziny do lodówki.

Posiekaną cebulę przyrumień delikatnie, odstaw

Kurczaka obtocz w mące, potem w jajku i na koniec w pokruszonych orzeszkach ziemnych zmieszanych z posiekaną trawą cytrynową. Smaż w woku partiami aż będą złociste.

Wylej tłuszcz z woka i przetrzyj, wlej kilka łyżek bulionu wrzuć groszek śnieżny i cebulę, zagotuj. Kurczaka podawaj z miksturą i sosem chili do maczania.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation