Kuchnia

Kuchnie Orientu

Truskawki w wielkim mieście: Kurczak po syczuańsku - "Kuchnia chińska według Goka"

Składniki (2 porcje):
2 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek sosu sojowego
2 pojedyncze piersi kurczaka
2 łyżki oliwy
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
2 cebule dymki ze szczypiorem
4 łyżki wody
garść niesolonych orzeszków ziemnych
szczypta sezamu
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
pieprz

Do podania:
ugotowany na sypko ryż
cząstki cytryny lub limonki

Wykonanie:
Umyj i pokrój kurczaka w kostkę lub niewielkie paski wielkości jednego kęsa. Pokrojonego kurczaka włóż do miski, dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 4 łyżki sosu sojowego i dobrze wymieszaj. Odstaw na co najmniej pół godziny, żeby kurczak zdążył się zamarynować.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: ugotuj ryż, pokrój dymkę w półplasterki, posiekaj papryczkę chili i szczypiorek. Posiekaj nożem orzeszki ziemne na mniejsze kawałki.
Na patelni lub w woku na średnim ogniu rozgrzej dwie łyżki oliwy i smaż na niej kawałki kurczaka przez około cztery minuty, aż do zrumienienia. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i papryczkę. Smaż całość przez dwie minuty. Wlej na patelnię 4 łyżki wody, 4 łyżki sosu sojowego i dokładnie wymieszaj. Ciągle mieszając, doprowadź płyn do wrzenia. Wówczas powinien zgęstnieć i przybrać postać kleistego sosu, oklejającego kawałku kurczaka. Jeżeli jest zbyt rzadki, możesz dodać jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej.
Podgrzewaj całość jeszcze przez około dwie minuty po czym wykładaj na talerze. Posyp posiekanymi orzechami, szczypiorkiem i sezamem. Podawaj z ryżem i cząstkami cytryny lub limonki do skropienia dania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation