Kuchnia

babeczki

Muffiny z kremem i z wiśniami


Zamiast z wiśniami, możesz także przygotować muffiny z morelami lub śliwkami


Przygotowanie: 40 min
Pieczenie: 30 min
Porcja: 275 kcal

Składniki na 8 porcji:
- 40 dag wiśni
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 10 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 250 ml maślanki
- 4 łyżki stopionego masła
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- sól

Dekoracja:
- 10 dag białej czekolady
- 20 dag kremówki


Sposób wykonania:

1. Wiśnie umyj, osusz, wydryluj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajko ubij z cukrem i cukrem waniliowym a następnie z maślanką. Do masy dodawaj po łyżce mąki i dokładnie ucieraj. Na koniec wlej stopione i ostudzone masło, dodaj skórkę cytrynową. Wymieszaj.

2. W zagłębienia foremek na muffiny włóż papierowe papilotki. Nałóż łyżką ciasto napełniając foremki do 2/3 wysokości (tak, aby zostawić miejsce na wyrośnięcie). Do każdej mufinki wciśnij po 3–4 wiśnie. Część wiśni odłóź do dekoracji. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut.

3. Białą czekoladę połam na kawałki, rozpuść na parze. Kremówkę ubij i wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą. Masę nakładaj łyżką na wierzch mufinek. Udekoruj wiśniami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation