Kuchnia

babeczki

RÓŻANE MUFFINY

ciasto:
280g mąki (najlepiej tortowa i przesiana)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
75g cukru
75ml oleju
300g maślanki
konfitura z dzikiej róży

krem:
140g serka mascarpone
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżeczka pasty waniliowej(lub opcjonalnie ziarna z 1 laski wanilii)
4 łyżki cukru pudru
płatki róży


Piekarnik nagrzać do temperatury 180C.

Wymieszać suche składniki (przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól)

Jajka roztrzepać i dodać do nich cukier, olej, maślankę i 3 łyżki konfitury z dzikiej róży. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.

Masę z jajek dodać do mieszanki mąki i wymieszać tak, aby wszystkie składniki się połączyły i tworzyły wilgotne lekko lejące się ciasto.

Foremki do muffinów wypełnić do 1/3, nałożyć po pół łyżeczki konfitury z róży i zalać ciastem do 2/3 wysokości foremek.

Piec przez 25 minut do lekkiego zarumienienia się ciasta.

W tym czasie można przygotować masę z sera na górę, ale należy nakładać ją na muffiny dopiero po wystygnięciu. W przeciwnym razie serek pod wpływem temperatury spłynie.

Do blendera z końcówką trzepaczki nałożyć serek, pastę waniliową i cukier puder. Wszystko miksować na gładką masę, dodać do smaku kilka kropli soku z cytryny, dzięki temu krem nie będzie mdły.

Nakładać na górę chłodnych muffinow i posypać płatkami róży.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation