Kuchnia

babeczki

Muffinki z truskawkami i słodką kruszonką.



Składniki:

SUCHE

* 2,5 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżeczki proszku


MOKRE

* 280 ml maślanki
* 120 g topionego masła
* 2 jajka


DODATKOWO

* 300 g truskawek


Kruszonka:

* 100 g mąki krupczatki
* 50 g miękkiego masła
* 50 g cukru


W jednej misce łączymy suche składniki a w drugiej składniki mokre. Do suchych dodajemy mokre i niedbale mieszamy łyżką, tak aby tylko składniki się połączyły a ciasto pozostało grudkowate. Dodajemy pokrojone w ćwiartki truskawki i jeszcze chwilkę mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości.


Mąkę mieszamy z cukrem i wcieramy w nie masło do chwili aż utworzy się drobna kruszonka. Taką kruszonką posypujemy po wierzchu ciasta (ok 1 łyżeczka na 1 muffinkę).

Pieczemy w 200 stopniach ok 20-25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation