Kuchnia

babeczki

Muffiny cytrynowe



300 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

125 g cukru pudru

szczypta soli

2 łyżki startej skórki z cytryny

185 ml maślanki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 jajka

110 g masła



krem:

2 białka

3/4 szklanki cukru pudru

ew. skórka otarta z 1 cytryny



Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.

W drugiej misce wymieszaj jajka z maślanką i ekstraktem waniliowym, przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.

Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 12-15 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.

Przygotuj krem: ubij na sztywno pianę z białek z cukrem pudrem, dodaj skórkę z cytryny i udekoruj nią muffiny.



Rada: ekstrakt waniliowy kupisz w dobrych supermarketach lub sklepach z egzotyczną żywnością. Możesz go zastąpić opakowaniem cukru wanilinowego - wówczas odpowiednio zmniejsz ilość cukru, a sam cukier wymieszaj z mąką (nie dodawaj do ?mokrych? składników).

(8-12 sztuk)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation