Kuchnia

babeczki

Vanilla Cupcakes

Składniki (na 12 babeczek):

125 g cukru,
125 g mąki,
125 g masła,
2 jajka,
2 łyżeczki wanilii w proszku,
3 łyżki mleka,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Zmiksować cukier, masło w temperaturze pokojowej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię i jajka. Do otrzymanej masy dodać mleko i dalej miksować.

Masę przelać do papilotek włożonych do formy na babeczki (lub muffinki). Każda papilotka powinna mieć wielkość filiżanki do herbaty.

Formę włożyć do piekarnika i piec w 200° przez około 20 minut.

Składniki na krem:

100 g masła w temperaturze pokojowej,
5 łyżek cukru pudru,
łyżeczka wanilii,
500 g słodkiej śmietanki kremówki.

Wykonanie:

Zmiksować na krem śmietankę, dodać cukier puder, wanilię i masło – zmiksować.
Można dodać parę kropelek barwnika spożywczego w dowolnym kolorze, aby zmienić kolor kremu. Udekorować krem według uznania. Pomocne będą – kolorowe posypki cukiernicze, drobno posiekane owoce kandyzowane, żelki itd.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation