Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

PIZZA HAWAJSKA

składniki
ciasto
250 ml mleka,
7-10 g suchych drożdży (lub 50 g drożdży mokrych),
3 łyżeczki cukru,
5 łyżek oleju roślinnego,
2 jajka,
500-550 g mąki,
sól,
wypełnienie
ketchup lub koncentrat pomidorowy, ananas w puszce, szynka, ser
WYKONANIE
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
Poczekaj, aż drożdże urosną.
Rozbij jajko, dodaj soli i je roztrzep.
Dodaj odrobinę oleju roślinnego i wymieszaj.
Dodaj jajko z olejem do ciasta. Wymieszaj.
Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Nie powinno być zbyt twarde.
Przykryj ciasto folią spożywczą a następnie umieść je w ciepłym miejscu. Możesz miskę z ciastem włożyć do większej miseczki wypełnionej ciepłą wodą.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia (około 30 minut).
Pokrój szynkę w paseczki lub w kostkę.
Utrzyj na tarce ser żółty.
Rozwałkuj cienko ciasto.
Posmaruj ciasto sosem pomidorowym (może być ketchup) wymieszanym z łyżeczką oleju.
Na pizzy rozłóż kawałki ananasa i szynki.
Pizzę posyp serem żółtym i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation