Kuchnia

Danie wegetariańskie

Ciasto:
200g mąki pszennej tortowej
100g ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
10g świeżych drożdży

Nadzienie:
3 łyżki masła
375g szpinaki w liściach (może być mrożony)
3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 mała, biała cebula posiekana w małą kosteczkę
szczypta soli
świeżo mielony, czarny pieprz
30g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę
100g miękkiego sera typu feta pokrojonego w kostkę




Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulkę, zeszklić i dodać czosnek, zamieszać. Dodać liście szpinaku i dusić, aż woda zacznie odparowywać. Dodać sól i pieprz do smaku i na końcu dodać pokrojony boczek, mieszać i podgrzewać, aż woda całkowicie wyparuje, odstawić, by całość całkiem wystygła.

Kiedy wystygnie, dodać pokrojoną fetę i bardzo delikatnie zamieszać.

Składniki na ciasto wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, odstawić na 10 minut, by odpoczęło.

Nastawić piekarnik na 200 stopni – do jeszcze zimnego wstawić kamień do pizzy (jeśli takowy posiadamy).

Podzielić ciasto na dwie części, każdą część rozwałkować na podłużne placki i położyć na deseczce obficie oprószonej mąką, na środek każdego placka ułożyć nadzienie i zawinąć boki do góry i skleić końcówki. Włożyć pide na nagrzany kamień (lub na blachę) i piec 12 minut. (Jeśli pieczemy na blasze, to czas wydłuża się 15-20 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation