Kuchnia

Danie wegetariańskie

Ziołowo-czosnkowe pieczone ziemniaki

5 ziemniaków
tymianek suszony
rozmaryn suszony
czosnek granulowany
papryka słodka
sól, pieprz
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE
ziemniaki
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki (ósemki, szesnastki - w zależności od wielkości ziemniaków). Wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Od momentu wrzenia zostawiamy na małym ogniu na 5 minut. Odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżką słodkiej papryki.
Dosypujemy łyżeczkę czosnku i po 2 łyżeczki ziół. Zalewamy 4 łyżkami oliwy i mieszamy łyżką, tak by ziemniaki dobrze pokryły się przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation