Kuchnia

Danie wegetariańskie

Ziemniaczane kotleciki z kaszą bulgur

ziemniaki 0.5 kg

kasza bulgur 100 g

szczypiorek 1 pęczek

czosnek 1 ząbek

szczypta soli i pieprzu do smaku

bułka tarta 30 g

jajko 1 sztuka

oliwa z oliwek do smażenia

sałata i jajka w koszulce do podania
Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy ok. 15-20 minut. W tym samym czasie gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem na pure, mieszamy z kaszą, przyprawami, posiekanym szczypiorkiem, czosnkiem, bułką tartą i jajkiem.

Z masy formujemy kotleciki (mi wyszło 10), które następnie podsmażamy na oliwie przez 4 minuty z obu stron. Podajemy na sałatce i opcjonalnie z jajkami w koszulce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation