Kuchnia

na okazję

Wędlina drobiowa ze słoika - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Składniki:
4 udka kurczaka
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli peklowe
1/2 łyżeczki soli jodowanej
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka suchej żelatyny

Udka z kurczak luzujemy z kości, ściągamy skórę, mięso kroimy w kostkę, ja doprawiłam mieszanką przypraw przygotowaną z :1 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 2 ziarenek rozkruszonego ziela angielskiego, 1 listka laurowego, 1 łyżeczki soli peklowej +trochę zwykłej soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego (przyprawy to kwestia naszych upodobań, możecie wykorzystać coś innego) dodajemy 1 łyżeczkę suchej żelatyny, mieszamy wszystko. Mięso wkładamy ciasno do umytych, suchych słoików do 3/4 wysokości (najlepiej prostych, nie będzie wtedy problemu z wyciągnięciem mięsa), dokładnie zakręcamy nakrętki i ustawiamy w wysokim garnku. Ja na dno garnka zawsze kładę ściereczkę, aby odizolować słoiki od dna garnka. Nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy pierwszy raz ok. 60 minut na małym ogniu. Zostawiamy w garnku do ostygnięcia, następnie pasteryzujemy 45 minut i znów zostawiamy słoiki w garnku aż ostygną. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoika. Potem wstawiamy słoiki z wędliną drobiową do lodówki.

Wędlina drobiowa ze słoika jest idealna do kanapek. Wiemy co jemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation