Kuchnia

na okazję

Lista składników
Jak zrobić?

1 g Kasi

1 litr ciepłej wody
5 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
8 łyżek płatków owsianych, górskich
1 kg mąki pszennej
1 garść łuskanego słonecznika
1 garść łuskanych pestek dyni
1 garść siemienia lnianego
Do dekoracji łuskany słonecznik

Drożdże rozkruszamy do miski, posypujemy je cukrem, gdy się rozpuszczą dodajemy płatki wodę i sól, odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajemy mąkę oraz słonecznik i siemię,ziarna dyni.
Bardzo dobrze mieszamy.
Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję przekładamy je do foremek do keksa (wyjdą nam dwa chlebki). Formy smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Wierzch chlebków smarujemy wodą lub mlekiem, posypujemy słonecznikiem.
Pieczemy godzinę w 180 stopniach C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation