Kuchnia

od żołądka do serca..

Rogaliki z marmoladą

Składniki:
1 kostka masła
1 szklanka śmietany
3 dkg świeżych drożdży lub paczuszka suchych
4 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
słoiczek dżemu ( około 350 g ) lub innego nadzienia, np masy makowej lub nutelli
jajko do posmarowania i cukier do posypania rogalików

Masło posiekaj nożem, dodaj przesianą mąkę, cukier waniliowy, śmietanę i drożdże (jeśli używasz świeżych drożdży – najpierw wymieszaj je z niewielką ilością śmietany). Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne (pomimo, że zawiera drożdże, to ciasto nie musi rosnąć). Z dość cienkiego, rozwałkowanego placka i wycinaj małe trójkąty. Nałóż nadzienie i zawijaj rogaliki zaczynając od szerokiego brzegu. Posmaruj wierzch rogalików rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem. Układaj rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut, wyjmij kiedy upieką się na złoty kolor, wystudź je i posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation