Kuchnia

od żołądka do serca..

Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (mrożone, rozmrozić)
400 g szpinaku
120 g sera ricotta
1 jajko
100 g suszonych pomidorów (drobno posiekanych)
1 średnia czerwona cebula (bardzo drobno posiekana)
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz
Jajko do posmarowania pierożków (może być samo białko, lub żółtko wymieszane z wodą)


Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrozić, odparować. Jeśli używamy świeżego szpinaku, liście dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, posiekać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wrzucić posiekaną cebulę, zmniejszyć płomień i zeszklić.
Dodać szpinak, wymieszać i smażyć ok 10 min na małym ogniu, bez przykrycia. Na koniec wrzucić suszone pomidory, wymieszać.
Szpinak zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
Do zimnego, dodać jajko i ricottę, dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, dużą szklanką wycinać kółka.
Na każdym krążku z ciasta kłaść 1-2 łyżeczki szpinakowego farszu, sklejać jak zwykłe pierogi.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 oC przez ok. 20 min, do zrumienienia.


Podawać gorące lub zimne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation