Kuchnia

od żołądka do serca..

Ciasto dyniowe na jogurcie


CIASTO DYNIOWE NA JOGURCIE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

420 g purre z dyni
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
4 białka
2 1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli

Puree z dyni miksujemy razem z jogurtem, wanilią, białkami, solą oraz cukrem. Mąkę przesiewamy razem z sodą, cynamonem, przyprawą do piernika. Dodaje do mokrych składników i mieszamy. Formę o wym. 20×20 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation