Kuchnia

od żołądka do serca..

Babeczki budyniowe z rabarbarem.
Składniki na 12 babeczek:

120 g drobnego cukru do wypieków
55 g masła
1 duże jajko
180 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
170 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać jajko, zmiksować. Dodać jogurt, ekstrakt, zmiksować do połączenia. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. Dodać rabarbar, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Pomiędzy nie rozdzielić ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, wystudzić na kratce.

Po wystudzeniu odkroić górną część każdej babeczki, przełożyć wystudzonym budyniem. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Budyń waniliowy:

300 ml mleka
3 duże żółtka
50 g cukru z wanilią
20 g mąki pszennej
25 g skrobi ziemniaczanej
W garnuszku zagotować mleko. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.

Cukier utrzeć z żółtkami do białości, wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty.

Pastę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika, ostudzić, na czas studzenia przykryć folią spożywczą.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation