Kuchnia

od żołądka do serca..

Składniki:

CIASTO:
4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 szklanka masła w temp.pokojowej
2 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (polecam domowy z tego przepisu)
4 jaja w temp. pokojowej
2 szklanki maślanki


PRZEŁOŻENIE:
230 g białej czekolady, połamanej
2 łyżki masła
2/3 szklanki śmietany kremówki do ciast

+ truskawki (ok. 1 opakowanie)

Przygotowanie:

W sporej misce wymieszaj : mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Utrzyj masło z cukrem w osobnej misce, aż będzie jasne i puszyste.
Dodaj ekstrakt waniliowy i jaja (po jednym na raz), mieszaj. Na koniec dodaj maślankę, wszystko dokładnie połącz.
Powoli dodawaj mąkę, wymieszaj.
Wlej masę do 2 okrągłych foremek 23 cm (jeśli nie są silikonowe, posmaruj je dodatkowo tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia).
Piecz w 180 stopniach Celsjusza ok. 40 min do 1 h.
Sprawdź, czy patyczek wetknięty w ciasto jest suchy, wtedy biszkopt jest gotowy. Ostudź kilka minut w foremce, później odstaw do całkowitego ostygnięcia bez foremki.

Na średnim gazie, w rondelku, podgrzej śmietankę, aż zacznie delikatnie bąbelkować przy brzegach garnka.
Do miseczki włóż połamaną na kawałki czekoladę i masło. Zalej gorącą śmietanką, zostaw na kilka minut, po czym wymieszaj. Wstaw do lodówki, aby masa schłodziła się do temp. pokojowej. Ubij mikserem na puszystą masę,o konsystencji bitej śmietany.

Jeśli ciasto nie jest idealnie płaskie, możesz odciąć górę (lub podzielić te 2 kawałki jeszcze raz na 2 i stworzyć 4 warstwy tortu).Posmaruj pierwsze ciasto kremem z białej czekolady i obłóż pokrojonymi truskawkami. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i rozsmaruj na górze pozostały krem. Przystrój całymi truskawkami.

Możesz stworzyć taki baner jak ja, wycinając z twardego papieru (złożonego na pół) trójkąty, na których napiszesz swoje życzenia. Używając dobrego kleju, posmaruj wnętrze trójkątów i nałóż je na kawałek złotego( lub innego koloru) sznurka i dociśnij, by wszystko ładnie się skleiło. Przywiąż banerek do długich wykałaczek i wetknij w tort. Zachwyt gości i solenizanta gwarantowany!

P.S. Biszkopt możesz spokojnie przyrządzić dzień wcześniej, jeśli boisz się, że wyschnie, połóż na nim kromkę chleba.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation