Kuchnia

od żołądka do serca..

Ciasto Latte Macchiato

CIASTO LATTE MACCHIATO – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KREM:

250 g serka kremowego np. philadelphia
500 ml śmietanki kremówki 30%
3 1/2 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA PONCZ:

1 1/2 szklanki mocnej kawy
1 łyżeczka cukru

DODATKOWO:

ok. 300 g biszkoptów okrągłych
kakao do oprószenia

Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier, cały czas miksując na średnich obrotach, aż piana stanie się gęsta i lśniąca (ok. 3 min). Dodajemy po jednym żółtku do wykorzystania wszystkich, cały czas miksując na średnich obrotach. Następnie dodajemy w kilku partiach przesiane suche składniki i bardzo delikatnie łączymy z ubitymi białkami za pomocą dużej łyżki np. drewnianej. Dodajemy olej i powoli mieszamy. Formę o wym. 23×43 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 35 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu z piekarnika gorący biszkopt upuszczamy z wysokości 30 cm na zabezpieczoną podłogę. W ten sposób nam nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy serek. Miksujemy do momentu, aż masa będzie mocno gęsta (ok. 5 min.). Pod koniec dodajemy cukier puder przesiany przez sitko i ponownie chwilę miksujemy.

Gotowy blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu i układamy na nim biszkopty zatopione na chwile w kawie, lekko dociskając. Oprószamy kakao, układamy drugi blat biszkoptowy i dociskamy. Nasączamy ponczem, następnie wykładamy krem, biszkopty zatapiamy w kawie i układamy na kremie, lekko dociskamy. Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce lub zostawiamy na całą noc. Oprószamy kakao przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation